2008. október 27., hétfő

Chihiro szellemországban történet



Chihiro Senko, egy tízéves kislány szüleivel, Akióval és Jukóval új városba költözik, bár Chihironak ez egyáltalán nincs kedvére. Az odavezető úton azonban a család egyszer csak eltéved. Kíváncsiságból egy szűk alagúton gyalogolnak át, s ezzel tudtukon kívül egy furcsa szellemvilágba csöppennek – pontosabban egy isteni fürdőház közvetlen közelébe, melybe a különböző túlvilági lények felfrissülni és pihenni járnak.
Akio és Juko a hely felfedezése közben sok asztalnyi ételre lelnek, és azonnal nekilátnak a falatozásnak. Chihiro azonban nem követi szülei példáját, és jól teszi: szülei disznómód lakmározásának vége az lesz, hogy ők maguk is disznóvá változnak.
Ahogy hirtelen leszáll az est, mindenféle furcsa lények tűnnek elő, Chihiro pedig láthatatlanná kezd válni. Egy fiatal fiú, Haku menti meg, aki egy ételfélét ad a lánynak, amitől újra szilárd és látható lesz. Ezután elvezeti Jubába szellemvilági palotájához, és megmondja neki, mi az egyetlen mód arra, hogy elég időt maradjon biztonságban ahhoz, hogy megmenthesse a szüleit: munkát kell találnia a szellemek fürdőhelyén.
Chihiro a fürdőhelyen dolgozók segítségével eljut a legfelső szintre, ahol találkozik Jubábával, a fürdőt működtető boszorkánnyal, és fiával, egy hatalmasra nőtt kisbabával. A kislány munkát kap azzal a feltétellel, hogy neve nagy része Jubábáé lesz: új neve a Chihiro japán szó első jeléből megmaradt, Sen jelentésű kandzsi. Jubába így tartja szinte rabszolgáiként magánál a fürdőhelyen dolgozókat: nevük nélkül az emberek hamarosan elfelejtik, kik is valójában, és ha erre nem jönnek rá, sosem szabadulhatnak.
Sen nehezen illeszkedik be munkahelyén, de tiszteletre tesz szert, amikor sikerül kezelnie egy furcsa vendéget, egy nyálkás "bűzszellemet", akiről Sen deríti ki, hogy csak egy, az emberek világától beszennyezett folyóisten. Ezért cserébe egy Arcnélküli nevű szellem, akit Sen korábban beengedett, segítséget ajánl neki, de hamarosan irányíthatatlanná válik, és hamis aranyérmékkel kezdi magához csalogatni a vendégeket, akik ha kapzsiságukban elfogadják az aranyat, Arcnélküli lenyeli őket. Chihiro önzetlensége az egyetlen, aki meg tudja állítani, őt ugyanis nem érdeklik az aranyak.
Haku visszatér a fürdőházhoz, egy keleti sárkány alakjában, akit varázs-origami madarak támadnak meg. Sok sérüléssel, de eljut Jubába lakosztályába. Sen követi Hakut, de nem veszi észre, hogy az egyik papírfigura a hátához ragadt. A papírfigura egyszercsak átváltozik Zeníbává, aki Jubába ikertestvére. Kiderül, azért üldözte Hakut, mert a fiú elrabolt tőle egy aranypecsétet.

Haku, a sárkány
Zeníba átváltoztatja Jubába sólyomszerű helyettesét egy kis repülő lénnyé, az általa túl hangosnak ítélt kisbabát pedig egy hörcsögszerű kisállattá. Haku eközben átvágja Zeníba papírfiguráját – ettől eltűnik a boszorkány-iker képmása – majd egy függőleges járaton keresztül a fürdőhely aljára távozik Sennel együtt.
Sennek sikerül meggyógyítania Hakut, aki végül kiköpi a Zeníbától lopott pecsétet. Sen úgy dönt, visszaviszi Zeníbának a pecsétet, így elindul hozzá Arcnélküli és az átváltoztatott kisállatok társaságában. Jubába igen dühös lesz, amikor észreveszi, hogy eltűnt a babája. Haku egyezséget köt vele: ha visszahozza a hörcsöggé változtatott gyereket, Jubába elengedi Sent és a szüleit.
Haku Zeníba kunyhójában találja meg Sent, akit sárkány alakjában visszarepít a fürdőházhoz. Sen időközben már rájött igazi nevére, és azt is tudja, hol találkozott már Hakuval: Haku valójában egy folyószellem, ráadásul a Kohaku folyóé, aminél Chihiro korábban lakott, de amelyet leeresztettek, hogy építkezhessenek a helyére. Amint Chihiro ráébreszti Hakut igazi nevére, a fiú megszabadul Jubába irányítása alól.
A fürdőhelyen Chihirónak még egy próbát kell kiállnia, hogy felszabadítsa szüleit: ki kell választania őket egy csapat malac közül. Chihiro kitalálja, hogy a malacok között nincsenek ott a szülei. A jó válaszért cserébe szüleit elengedik (bár ők semmire sem emlékeznek), és mindnyájan visszatérhetnek az emberek világban.
Zenék:
Amikor a vonaton vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése